Kundens bästa vän

Det är en sak att attrahera kunder, det är annan sak att behålla och utveckla dem. Det förstnämnda bygger på vad du säger, lovar och rekommendationer från andra. Det senare på vad du vad faktiskt gör för den enskilde kunden, inte av det du säger. Se dig själv som den som tar ansvar för att din kunds bil fungerar – kunden lämnar en dyr ägodel i dina händer.

Det är de trogna kunderna som ger dig lönsamhet – men det är många verkstäder där ute som slåss om dessa varför det aldrig går att sitta still. Alla kunder har ett värde, bli aldrig för stor för små kunder.

Var hela tiden aktiv gentemot återkommande kunder, erbjud produkter och service som underlättar för dem och deras bilägande. Förutom att leverera bra service handlar det om att skapa mervärden som lojalitetsprogram (till exempel kostnadsfri service var tredje, femte eller sjunde gång), erbjuda garantier på utfört arbete och så vidare. En bra och trogen kund bör lämna sin bil hos dig åtminstone tre gånger per år: årlig service och byte av vinter- respektive sommardäck.

Du är experten

Ju bättre du känner din kund och vad han eller hon vill ha, desto bättre förslag kan du erbjuda. Förslag som din kund uppskattar. Glöm inte bort att kunden har sökt upp dig för att just dina kunskaper har ett värde – du är experten. Ett konkret exempel på att vara bjussig med sina kunskaper är när en stamkund ska köpa en ny eller begagnad bil och då erbjuda en snabbgenomgång av objektet (för ett kompispris) för att hitta eventuella fel eller brister.

Detta underlättar onekligen kundens köpbeslut, och det rör sig oftast inte om småsummor när det kommer till bilköp. Förhoppningsvis innebär det också att kunden även tar sin nya bil till din verkstad.

Årlig kallelse

Se också till att göra det riktigt enkelt för kunden, till exempel kan du erbjuda en årlig kallelse för en genomgång av bilen innan bilbesiktningen. Det är otroligt tröttsamt att behöva besöka besiktningen två gånger på ett år på grund av fel som är enkla att åtgärda. Ett ytterligare steg kan vara, som en del i en lojalitetspremie, att någon från verkstaden kör bilen till besiktningen.

I vår guide ”Skaffa fler kunder, behåll och utveckla dem” går vi igenom flera punkter som kan hjälpa just din verkstad. Självklart får du den kostnadsfritt.

Ladda ner den här.