Så hittar kunderna dig

Söker du på ”skaffa nya kunder” på Google får du nästa en miljon träffar och väldigt många förslag och idéer om hur man ska bära sig åt. Både bra och dåliga. Det är utan tvivel ett ämne som engagerar och är av stor betydelse. För alla branscher. För bilverkstäder som ofta är konkurrensutsatta i hög utsträckning, speciellt i storstadsregionerna, går det aldrig att slå sig till ro (även om det hade varit skönt) då kundstocken omsätts naturligt – folk flyttar, byter bil, väljer andra verkstäder och så vidare.

Var på tårna

Beroende på vilka kunder du servar och vilken tillväxt din verksamhet har så bör du, under förutsättning att din omsättning växer, ha en kvot på föryngring av kundstocken på mellan 20 och 33 procent varje år. Detta innebär att en kund stannar hos dig mellan 3 och 5 år. Det är ingen jättelång tid.

Att bearbeta potentiella kunder måste därför vara en prioriterad fråga – annars riskerar omsättningen att dyka och marginalerna likaså. Och det blir ingen glad av. Men hur ska er verkstad gå till väga för att locka till sig nya kunder? Det handlar bland annat om alltifrån att synas på de platser människor letar efter information och kunskap, hur man kommunicerar sitt erbjudande, vilka kontaktuppgifter till potentiella kunder ni sitter på och hur dessa används, vad befintliga kunder tycker om verkstadens arbete (nöjda kunder rekommenderar er förhoppningsvis) och hur kreativ man är i att hitta nya kundgrupper.

Gott rykte, bra budbärare

Precis som vid många andra tillfällen är det första intrycket otroligt viktigt. De som besöker er verkstad för första gången – oavsett om det beror på en rekommendation, kampanj, att verkstaden ligger i närheten av hemmet eller på väg till och från arbetsplatsen – måste få en anledning att komma tillbaka. Skaffa er därför ett gott rykte genom att göra ett bra arbete och ta väl hand om kunderna och se till att upprätthålla det. Det är den bästa marknadsföringen ni kan få och källa för att attrahera nya kunder – kontinuerligt.

I vår guide ”Skaffa fler kunder, behåll och utveckla dem” hittar du mycket matnyttig information om att få fler kunder att hitta till verkstaden. Självklart får du den kostnadsfritt.

Ladda ner den här.